En el marc de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta, l’Espai Avinyó us proposa l’activitat 12 d’octubre de 1492: «La Conquesta del Món».
Tenint com a punt de partida el 12 d’octubre, volem reflexionar sobre la gran diversitat de significats i afectivitats que envolta aquesta data dins i fora de la geografia espanyola. Us convidem a fer un exercici de memòria col·lectiva amb la incorporació de les memòries llatinoamericanes, gitanes, àrabs i afrodiàsporiques sobre què implica cada any recordar aquesta data per aquests pobles i comunitats: què celebrem realment? Què es commemora? Quins fets amaga aquesta data? Quins fets queden exclosos d’aquest any? 1492 és un any amb una rellevància històrica molt important i cal fer aquesta reflexió per tal de no oblidar el que va passar abans, durant i després.
Amb aquest exercici, ens preguntarem també, aprofitant el context actual: quins límits, contradiccions o possibilitats tenim de repensar la forma en com entenem els símbols, els cultes a certs personatges, la iconografia dels carrers i tot allò que se celebra a la ciutat? Quines implicacions té la incorporació d’aquestes memòries plurals a la història oficial sobre la forma d’entendre i viure la democràcia en un marc europeu, espanyol i català?
Ponents:
Nadia Hindi: Professora en el Departament d’Estudis Semíticos, àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Granada i investigadora postdoctoral en el projecte RETOPEA: Religious Toleration and Peace (H2020). El seu treball d’investigació versa sobre l’ús del llegat de la tradició islàmica en les iniciatives islàmiques contemporànies, els nacionalismes i els feminismes.
Nicolás Jiménez: Sociòleg i màster en recerca educativa. Ha estat professor-lector de l’assignatura «Gitanos de España. Historia y cultura» de la Universitat d’Alcalá. És coautor de la “Guía de Recursos contra el Antigitanismo”. El seu llibre, escrit conjuntament amb Silvia Agüero, “Resistencias gitanas” apareixerà en breu. Autor del blog www.pretendemosgitanizarelmundo.com.
Remei Sipi Mayo: És escriptora i editora, especialista en temes de gènere, migració i literatura de dones africanes a més de comissària d’exposicions i cofundadora de diverses associacions com a E’Waiso Ipola, Yemanjá. Ha publicat nombrosos articles i llibres com: “Immigració i gènere: el cas de Guinea Equatorial”; “Les dones migrades: apunts, històries, reflexions, aportacions”; “Contes Africans”; “Veus femenines de Guinea Equatorial: Una antologia”; “Baisos: Elles i els seus relats” i “Mujeres Africanas más allá del tópico de la jovialidad”.
José Romero-Losacco: Antropòleg, Doctor en Ciències per al Desenvolupament Estratègic, Posdoctorat a l’Institut Veneçolà d’Investigacions Científiques, investigador del Lab. d’Historia Global i Ciberespai, UBA i del grup de treball CIUTADANIES: Antropologia Històrica de les Identitats Polítiques a l’Estat Modern, Institut Català d’Antropologia. Autor de «La Invención de la Exclusión» i del blog “Historias globales desde el Sur».
Conducció:
Miriam Hatibi: Graduada en Internacional en Business and Economics en la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i ha cursat el Màster d’Internacionalització en la Universitat de Barcelona (UB). És activista contra el racisme i la islamofòbia i és autora de “Mira’m als ulls” (Plaza & Janés, 2018) i “Leila” (Timun Mas, 2018). A més, participa en seccions d’opinió en diferents mitjans de comunicació, en els quals reclama la presència de persones d’orígens diferents, especialment dones, en espais de visibilitat mediàtica.